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When a residential property developer temporarily rents out a property that was developed for purposes of 
sale this has significant VAT implications for the developer. The relief previously provided in section 18B of the 
VAT Act ceased on 1 January 2018. From 1 April 2022, a new relief measure is available for developers. This 
article briefly considers the VAT consequences of temporarily letting in the absence of any relief and how the 
new provision, section 18D of the VAT Act, eases the burden on developers.

Persons who develop residential property for 
purposes of selling it are often not able to 
immediately sell the property as intended. If they are 
unable to do so for extended periods of time, 
developers often resort to renting the property to 
tenants in the interim to cover some of the costs and 
related obligations, such as servicing loans. This 
decision has VAT consequences. This article 
describes the the VAT effect of temporary letting and 
provides an overview of a new provision introduced 
into the VAT Act to ease some of the resulting VAT 
burden on property developers.  
VAT in the absence of relief

If a person develops residential property for purposes 
of selling it, the sale of the property will be a taxable 
supply. The developer is entitled to deduct input tax 
on costs incurred in respect of the development.
If the developer however lets the property to a tenant 
who uses it as a residential dwelling, this supply is 
exempt from VAT. Although this temporary letting 
does not necessarily change the purpose for which 
the developer holds the property, a change in use is 
likely to be triggered. In the absence of a specific VAT 
apportionment ruling, Binding General Ruling 16 
prescribes that the standard method to determine the 
extent to which goods (such as the property for the 
developer) are used to make taxable supplies must 
be determined using a turnover-based apportionment 
method. While the developer lets the property as a 
dwelling, the only turnover that it generates is exempt 
rental income. If property that was acquired to make 
taxable supplies is subsequently applied wholly for 
another purpose (as a turnover-based apportionment 
ratio would suggest), this results in a change in use. 
The effect of the change in use is that the developer 
must account for output tax as if the property had 
been supplied at its market value, despite the fact 
that it has not yet been sold and the developer has 
not realised any cash from which to pay this VAT. This 
leaves the developer in a precarious position.
A further question is whether the ultimate sale of that 
property by the developer in the course of business 
attracts VAT and requires an input tax adjustment to 

reverse the effect of the earlier change in use.
From 2012 to 2017, section 18B provided developers 
a grace period of up to 3 years to temporarily let the 
property without this resulting in a change in use.
New relief provision

Section 18D was introduced to provide a new relief 
measure for residential property developers from 
1 April 2022. The key features of section 18D are:
‣ When a developer temporarily applies residential 

property to make exempt supplies by letting it as a 
dwelling, that developer is deemed to make a 
taxable supply when entering into the agreement to 
let or hire the property. Unlike a normal change in 
use which triggers a deemed supply of the property 
at its market value, this supply is deemed to be 
made at the cost of the property. The relief afforded 
is therefore that the developer is only required to 
pay output tax that essentially reverses the input 
tax claimed on the property, rather than having to 
pay tax on the market value of the property that 
includes the margin from the development.

‣ The law explicitly prescribes the following 
implications if the property is subsequently sold or 
no longer temporarily let:

- If the property is sold while being temporarily let, 
the actual sales consideration is subject to VAT 
and the developer is entitled to deduct input tax 
on the cost of the property. 

- If the developer no longer temporarily lets the 
property, it may claim input tax on the cost. 

- If the property is subject to a change in use, 
which implies it is no longer temporarily let or 
applied to make taxable supplies, the developer 
can also claim input tax on the cost. This input 
tax is however accompanied by the normal 
output tax that results from the change in use.

As with most tax provisions, a number of aspects of 
section 18D require judgement. These include 
whether a person is a developer, whether the 
property is temporarily applied and whether the 
property may be subject to normal change in use.
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