
The tax treatment of contingent liabilities transferred and assumed as part of disposing of a business has been 
contentious for a number of years. Interpretation Note 94 provides clarity about SARS’ views in this regard. Two recent 
rulings that deal with transactions where the corporate rules  apply and the transferee assumes contingent liabilities 

from the transferor would suggest that some interpretation risk or uncertainty may still exist in this context.

The Income Tax Act contains a number of special rules, often 
referred to as the corporate rules, to facilitate certain restructuring 
arrangements in a tax neutral manner. These rules were amended 
in 2017 by the addition of a definition of debt, which specifically 
includes a contingent liability.  Two recent binding private rulings 
deal with the assumption of contingent liabilities in such 
transactions and the impact thereof for the party that assumed it. 
Background 

A number of the corporate rules provide relief where one party to 
the transaction (transferee) assumes certain liabilities (including 
contingent liabilities) from the other (transferor) as consideration in 
exchange for the transferee acquiring assets from the transferor. 
One example of such a rule is found in section 42(8). 
While the addition of the definition of debt has provided certainty 
as to whether the disposal of the assets qualifies for relief in terms 
of the corporate rules, it does not address the deductibility of 
expenditure incurred in respect of these contingent liabilities when 
they eventually materialise and the transferee makes payment. 
Rulings issued 

Binding Private Rulings 317 (BPR317) and 319 (BPR319)  deal 
with transactions where a going concern is disposed of in terms of 
a transaction that qualifies for relief under the corporate rules. The 
proposed transactions considered in both rulings involve that the 
purchaser of the business  (transferee) assumes contingent 
liabilities from the seller (transferor) in exchange for the assets of 
the business. In BGR317 the nature of the contingent liabilities is 
not specified, while BGR319 indicates that the contingent liabilities 
related to leave pay and future staff incentive bonuses. 
Both rulings indicate that the transferee will be entitled to claim 
deductions for these contingent liabilities when they materialise 
and the resulting expenditure is incurred. 

Analysis 

The tax treatment of contingent liabilities transferred by the seller 
of a business and assumed by the purchaser has been contentious 
for a number of years, as highlighted in Ackermans Ltd v C:SARS in 
2010. Interpretation Note 94  (IN94) provides some guidance.  
SARS’ views in IN94 indicate that it is unlikely that the seller (who 
transfers the contingent liability) will incur expenditure in respect 
of such a contingent liability prior to transfer, but this may depend 
on how the assumption has been structured (see para 5.2.3. of 
IN94). From the purchaser’s perspective, the expenditure incurred 
in respect of the contingent liability will be incurred to acquire the 
business (assets) and its deductibility should be considered as part 
of the cost of the assets. 
In the context of transactions where the corporate rules are applied, 
the historical cost of the assets would generally be transferred to 
the transferee. As a result, the contingent liability assumed will not 
reflect in this cost. In this regard, SARS states in IN94: 

”… the expenditure that is incurred by the transferee when the free-
standing contingent liability materialises must be evaluated within the 
context of the nature of the going concern business as carried on by the 
transferor before the transfer and by the transferee after the transfer. In 
making such an evaluation no regard must be had to the fact that the 
assumption of the contingent liabilities by the transferee was part of the 
consideration for the acquisition of the assets. The circumstances under 
which the free-standing contingent liability arose in the hands of the 
transferor as well as the transferee must therefore be taken into account 
in determining the deductibility of the expenditure.” 

This view appears to extend the treatment of the two taxpayers 
involved to be the same person to the deductibility of this 
expenditure. While this makes sense in principle, it is quite difficult 
to find support for this position in terms of the current wording of 
the law. The recent rulings may suggest that there is still some 
interpretation risk and uncertainty in this regard.  
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