
The Income Tax Act (Act) allows for roll-over relief in 
certain circumstances where assets are contributed 
to a company in exchange for shares in the 
company. These transactions are referred to as 
asset-for-share transactions and the relief afforded 
is contained in section 42 of the Act. The 
requirements of this roll-over provision are however 
quite complex and require detailed consideration 
before it can be concluded that it applies to a 
transaction. Some of the intricacies of this provision 
are well illustrated in a recent ruling, binding private 
ruling 287 (BPR 287). 
Proposed transaction
The applicant, a company that owns undeveloped 
vacant land, will dispose of some of its land to 
another company (co-applicant). The co-applicant 
will issue 250 shares to the applicant.  
The parties intend that the co-applicant will sell the 
undeveloped property with a comprehensive 
building package to a development company after 
it has been rezoned for development. 
The development efforts will be managed by 
Company A. Company A will contribute to the 
development by, amongst others, using its 
expertise, executing certain critical steps in the 
development and facilitating the disposal of the 
property. In exchange for its expertise and services, 
the co-applicant will issue 125 shares to 
Company A when the property is transferred by the 
applicant to the co-applicant and 125 shares when 
the property is transferred to a development 
company that will undertake the development. 
Ruling  
The transaction qualifies as an asset-for-share 
transaction, provided that the property was a 
capital asset in the hands of the applicant and there 
has been no change of intention that will result in a  

disposal for capital gains tax purposes. Of 
particular relevance is the ruling that the base cost 
of the property, or its market value on valuation 
date, for the applicant must be treated as an 
amount to be taken into account by the co-
applicant for purposes of sections 11(a), 22(1) or 
22(2), all of which deal with trading stock. If the co-
applicant disposes of the property within 18 months 
from the transaction, an amount received in respect 
of trading stock must be ring-fenced from any 
assessed losses or balances of assessed losses. 
Analysis and other considerations
One of the requirements of section 42 that is 
relevant in this instance, based on the reference to 
trading stock in the hands of the co-applicant, is: 

‘…[the] company acquires that asset from that person
—… as trading stock, where that person holds it as a 
capital asset and that company and that person do 
not form part of the same group of companies…” 

If the the nature of the property in the hands of the 
co-applicant was not in doubt, it would appear that 
the uncertainty that required a ruling may have 
related to the timing of the application of the group 
of companies requirement. Immediately after the 
transfer of the property, prior to the issuing of 
shares to Company A, the applicant and co-
applicant may have formed part of the same group 
of companies. It would appear as if SARS agreed to 
a pragmatic reading of the requirement in this 
particular context, taking into account the fact that 
sufficient shares would be issued to Company A 
following completion of transfer of the property to 
result in the applicant and co-applicant eventually 
not being part of the same group of companies 
after completion of the first set of steps. This is a 
good example of the detailed requirements to be  
considered before one can conclude a transactions 
qualifies for section 42 relief. (February 2018) 
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